Kuva: Kuopion kaupunki I Vincente Serra

Kesällä 2021 tehtiin kaksi uutta opastettua kävelykierrosta, joilla tutustutaan osaan Kuopion kansallisesta kaupunkipuistoalueesta teemoina Viehättävä Valkeinen ja Hurmaava Hatsala sekä Uutta ja vanhaa Kuopiota.

Viehättävä Valkeinen ja hurmaava Hatsala -kävelykierros

Niiralan kaupunginosan Valkeisenlammen ranta-alue muodostaa viehättävän Valkeisenpuiston, jonka vanha historiallinen sairaala-alue on muuttumassa uudeksi asuinalueeksi. Niiralan viereisen kaupunginosan Hatsalan tunnetuin alue on valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin kuuluva Kuopion kasarmialue, jonka pitkästä sotilaskäytöstä ja vanhoista kasarmirakennuksista on paljon kerrottavaa.
Hatsalan alue tulee myös muuttumaan lähitulevaisuudessa. Nyt siellä toimivat jo Kuntolaakson uusi uima- ja jäähalli ja uudet asuinalueet ovat suunnitteilla. Sankaripuistossa ja Hatsalan kalmistossa lepäävät monet sotiemme sankarit sekä kaupungin kehitykseen ja historiaankin vaikuttaneet henkilöt, joista kerrotaan kierroksen lopuksi.

Uutta ja vanhaa Kuopiota -kävelykierros

Kierroksella nähdään miten uusi ja vanha limittyvät toisiinsa. Tiedon ja tarinoiden kortteli
Kantti yhdistää kirjaston ja museon. Sataman uusi aallonmurtaja mahdollistaa
monipuolisen virkistyskäytön kaupungin kehitykseen suuresti vaikuttaneella alueella.
Uusia asuinalueita on rakennettu ja niitä tullaan rakentamaan lisää tulevina
vuosina. Vankila on ollut samalla paikalla jo lähes kaksi vuosisataa ja sen lähiympäristö
edustaa sekä uutta että vanhaa Kuopiota. Kuopion Portti on nimensä mukaisesti portti Kuopion keskustaan uusine korkeine rakennuksineen yhdistäen vielä uudistusta odottavan Rautatieaseman uuteen Matkakeskukseen.

Kävelykierroksia voi tilata ryhmille ympäri vuoden.

Lähtö Kuopion torilta Siskotyttö-patsaalta kaikille kävelykierroksille. Opastuskieli on suomi. Kierrokset kestävät noin kaksi tuntia.